Co najlepiej jeść w pracy?

Większość osób to właśnie w pracy spędza największą część dnia. Przebywając poza domem, z reguły nie mamy możliwości, aby na bieżąco przygotowywać sobie posiłki, przez co musimy planować swój jadłospis z wyprzedzeniem. Niestety, nie zawsze jest to łatwe.

Jak powinien wyglądać jadłospis do pracy?

Posiłki spożywane w pracy powinny zapewnić ilość energii wystarczającą na 8 godzin — a czasem nawet i więcej. Jego rola na tym jednak się nie kończy. To, co jemy w pracy, zazwyczaj stanowi około 70-80% naszej dziennej diety. Z tego też względu posiłki powinny być odpowiednio zbilansowane, a więc dostarczać składniki odżywcze potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Nie bez znaczenia jest także kaloryczność potraw oraz ich walory smakowe.

Jedzenie do pracy musi również być praktyczne. Nie powinno sprawiać żadnych problemów w czasie konsumpcji ani drażnić nozdrzy współpracowników intensywnym zapachem. Najlepiej, gdyby zapakowane było w szczelne i wygodne pudełeczko, które jest nie tylko poręczne, ale także zmniejsza ryzyko przypadkowego otworzenia się w trakcie transportu. 

Pomysły na jedzenie do pracy

Istnieje wiele szybkich w przygotowaniu potraw, które sprawdzą się w roli pełnowartościowego posiłku do pracy. Należy pamiętać, że zarówno śniadanie, jak i lunch czy obiad poza domem, wcale nie musi oznaczać jedzenia nudnych kanapek. Wystarczy przestać powielać utarte schematy, a pomysły na jedzenie do pracy nasuną się same. Oczywiście nim to nastąpi, warto wspomóc się gotowymi propozycjami — takimi jak te poniżej.

  • Zawijane tortille z kurczakiem — są proste w przygotowaniu i wygodne w jedzeniu. Smak kurczaka można wzbogacić, dodając do środka tortilli wybrane warzywa oraz sos;
  • Ryż z warzywami  zdecydowanie jedna z pożywniejszych propozycji. Ryż doda energii i siły do działania, warzywa natomiast zapewnią odpowiednią dawkę witamin w ciągu dnia;
  • Sałatka z grzankami — miks sałat wystarczy połączyć z pomidorkami cherry, pokrojonymi ogórkami lub papryką i dowolnym dodatkiem białkowym np. jajko ugotowane na twardo, kawałki grillowanego kurczaka, ser) i posypać grzankami. Sos najlepiej jest wlać do małego słoiczka i połączyć całość dopiero tuż przed spożyciem;
  • Wytrawne muffiny — muffiny z serem i szpinakiem lub te na bazie pomidora z oregano to zdecydowani ulubieńcy największych smakoszy;
  • Makaron z kurczakiem — to propozycja bardzo chętnie wybierana przez wszystkie osoby, które w pracy chcą zjeść coś sycącego i ciepłego. Makaron z kurczakiem to nie tylko smaczna potrawa, ale także bogata w białko i węglowodany.
Zobacz też:  Ile zarabia kierowca w cateringu dietetycznym?

Catering do pracy: wygoda zamknięta w pudełeczku

Nie da się ukryć, że wśród wszystkich możliwych opcji, to dieta pudełkowa jest zdecydowanie najwygodniejsza. Zamawiając catering dietetyczny — czy to samemu, czy wspólnie ze współpracownikami — można zapomnieć o wszystkich obowiązkach związanych z przygotowaniem jadłospisu do pracy. Nasza rola ogranicza się wtedy wyłącznie do wybrania rodzaju menu i jego kaloryczności. Resztą zajmie się wybrana firma cateringowa.

Dieta pudełkowa pozwala zaoszczędzić spore ilości czasu, które w przeciwnym razie trzeba byłoby przeznaczyć na gotowanie dań od podstaw. Po ciężkim dniu w pracy mało kto ma jeszcze ochotę na dodatkowe obowiązki. Catering dietetyczny jest więc świetną opcją dla tych, którzy nie chcą swojego wolnego czasu poświęcać na gotowanie. Dobre firmy cateringowe oferują szeroki wybór dostępnych diet, a niekiedy nawet wsparcie profesjonalnego dietetyka. Wszystko to, aby klient mógł dopasować jadłospis do swoich potrzeb.

Artykuł sponsorowany


Marcin Szymański

Specjalista w branży HR, poza pracą interesuje się socjologią. Zajmuje go struktura zatrudnienia w Polsce oraz motywacje pracowników do wybrania danej ścieżki zawodowej.

Opublikuj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *