Praca w hotelu – stanowiska i zarobki w branży hotelarskiej w Polsce

Rozważasz możliwość pracy w hotelu? Sprawdź, czym możesz zajmować się bez doświadczenia, a jakie stanowiska możesz objąć z odpowiednim wykształceniem kierunkowym. Dowiedz się też, jak kształtują się zarobki w branży hotelarskiej w Polsce.

Praca w hotelarstwie to kusząca opcja, szczególnie dla ludzi młodych, którzy szukają pierwszego doświadczenia zawodowego lub pragną połączyć pracę z podróżowaniem. Dla uczniów i studentów jest to możliwość dorobienia sobie w wakacje lub w trakcie nauki. Nie oznacza to jednak, że praca w hotelu jest pracą dorywczą bądź tymczasową. Wiele osób decyduje się robić swoją karierę życiową właśnie w branży hotelarskiej, co przynosi im dużo satysfakcji i całkiem niezłe zarobki.

Praca w hotelu – czym zajmuje się pracownik recepcji?

Większość osób swoją przygodę z pracą w hotelu zaczyna właśnie od recepcji. By dostać się na stanowisko recepcjonisty bądź recepcjonistki, nie trzeba mieć żadnego konkretnego wykształcenia czy doświadczenia w branży. Wystarczy dobra znajomość języka angielskiego. Absolwenci techników hotelarskich oraz osoby, które pracowały już wcześniej w hotelu, z pewnością mają większe szanse na angaż. Nie oznacza to jednak, że bez tego ani rusz.

Praca na recepcji to przede wszystkim obsługa gości. To recepcjoniści są twarzami hotelu i to oni odbierają telefony od osób zainteresowanych pobytem, oni odpowiadają na pytania od klientów i oni muszą radzić sobie z potencjalnymi skargami. A zatem to od ich ogłady, nastawienia i podejścia w dużej mierze zależy to, jak zostanie ocenione dane miejsce i czy goście będą chcieli tam wracać. Dlatego też w pracy recepcjonisty najważniejsze są zdolności interpersonalne, nienaganny wygląd i wysoka kultura osobista.

Zobacz też:  Jak zostać trychologiem? Czy to praktyczny zawód? Jakie wykształcenie potrzebne jest w trychologii kosmetologicznej i medycznej?

Oczywiście uśmiechanie się i odpowiadanie na pytania to nie wszystko. Zadaniem recepcjonistów jest także przyjmowanie rezerwacji, witanie, meldowanie i wymeldowywanie gości, szybkie reagowanie na ich uwagi oraz rozwiązywanie problemów lub zgłaszanie ich do odpowiednich działów.

Decydując się na pracę w recepcji należy pamiętać, że jest to praca w trybie zmianowym i często obejmuje także godziny nocne.

Praca w hotelu – kim jest konsjerż?

Konsjerż to wyjątkowe stanowisko, z którym nie spotkamy się w każdym hotelu czy pensjonacie. Jest ono zarezerwowane tylko dla miejsc luksusowych i gości o odpowiednim statusie. W hotelach 4 i 5 gwiazdkowych konsjerż zajmuje się rozmaitymi zachciankami klientów – załatwia dla nich dobre miejsca w teatrze czy stoliki w obleganych restauracjach. W 2017 roku w Polsce było zaledwie trzydziestu konsjerżów, którzy mogli pochwalić się międzynarodowym znakiem Złotych Kluczy.

W pracy konsjerża liczy się przede wszystkim jego czar i wdzięk, dobre maniery, atrakcyjność fizyczna oraz umiejętność szybkiego załatwiania drobnych spraw – oczywiście zawsze z uśmiechem na twarzy.

Praca w hotelowej restauracji – kucharze, kelnerzy i barmani

Praca w hotelowej restauracji nie różni się wiele od innych miejsc zatrudnienia w gastronomii. Kucharze, pomoce kuchenne, kelnerzy, kelnerki i barmani w hotelu muszą być jedynie dodatkowo przygotowani na pracę w systemie zmianowym, gdyż restauracje hotelowe wydają zarówno śniadania, jak i obiady oraz kolacje do późnych godzin wieczornych. Bywa, że hotelowy bar jest otwarty nawet przez całą noc.

Praca w hotelu – obowiązki pokojówki

Najniższym w hotelowej hierarchii stanowiskiem jest pokojówka, a więc osoba, która dba o czystość pokoi. Do jej zadań należy mycie i porządkowanie pokoi gości (pod ich nieobecność), wymiana pościeli i ręczników, a także sprzątanie po ich wyjeździe i przygotowywanie pomieszczeń do przyjęcia nowych osób. Panie sprzątające w hotelach zobowiązane są do noszenia specjalnych uniformów i butów na płaskiej podeszwie oraz do spinania włosów.

Zobacz też:  Boomers i pokolenie baby boomers. Czym charakteryzuje się na rynku pracy?

Praca pokojówki nie należy do najlżejszych, nie przynosi też zbyt dużych profitów. Jej głównym atutem jest jednak to, że od kandydatek nie wymaga się żadnego doświadczenia w pracy i można ją podjąć w dowolnym wieku i z dowolnym wykształceniem.

Praca w hotelarstwie – pozostałe stanowiska

Lista pracowników hotelu nie kończy się na osobach odpowiedzialnych za recepcję, wyżywienie i sprzątanie. W zależności od profilu, w hotelach spotkać możemy także krupierów, ratowników, masażystów i animatorów. Każdy hotel posiada także grono pracowników technicznych oraz grupę managerów, kierowników i – oczywiście – dyrektora hotelu.

Praca w hotelu – zarobki na poszczególnych stanowiskach

Jeśli chodzi o zarobki na opisanych wyżej stanowiskach, w Polsce nie są one szczególnie wysokie. Dopiero managerowie i dyrektorzy luksusowych sieci hoteli mogą pochwalić się zarobkami powyżej 10 tysięcy złotych miesięcznie. Najwięcej zarabiają ci z województwa mazowieckiego, najmniej – hotelarze z Podkarpacia. Dlatego wiele osób, które chcą zarobić w tej branży, decyduje się na pracę w hotelach za granicą. Jak wynika z badań, w Polsce średnie zarobki w hotelach w 2021 roku na opisanych stanowiskach prezentowały się następująco:

  • recepcjonista/recepcjonistka – od 2200 do 3100 złotych netto;
  • konsjerż (concierge) – od 2400 do 3400 złotych netto;
  • kucharz – od 3000 do 6000 złotych netto;
  • barman – od 2100 do 3200 złotych netto;
  • kelner – od 1900 do 2600 złotych netto;
  • pokojówka – od 1900 do 2400 złotych netto.

Poza wynagrodzeniem wypłacanym przez pracodawcę dodatkowym źródłem dochodu wyżej wymienionych osób są zwykle napiwki od gości. Dodatkowym atutem w większości polskich hoteli jest także to, że pracownicy mogą liczyć na umowę o pracę.


Marcin Szymański

Specjalista w branży HR, poza pracą interesuje się socjologią. Zajmuje go struktura zatrudnienia w Polsce oraz motywacje pracowników do wybrania danej ścieżki zawodowej.

Opublikuj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *