Praca w hotelu – stanowiska i zarobki w branży hotelarskiej w Polsce

Rozważasz możliwość pracy w hotelu? Sprawdź, czym możesz zajmować się bez doświadczenia, a jakie stanowiska możesz objąć z odpowiednim wykształceniem kierunkowym. Dowiedz się też, jak kształtują się zarobki w branży hotelarskiej w Polsce.

Praca w hotelarstwie to kusząca opcja, szczególnie dla ludzi młodych, którzy szukają pierwszego doświadczenia zawodowego lub pragną połączyć pracę z podróżowaniem. Dla uczniów i studentów jest to możliwość dorobienia sobie w wakacje lub w trakcie nauki. Nie oznacza to jednak, że praca w hotelu jest pracą dorywczą bądź tymczasową. Wiele osób decyduje się robić swoją karierę życiową właśnie w branży hotelarskiej, co przynosi im dużo satysfakcji i całkiem niezłe zarobki.

Praca w hotelu – czym zajmuje się pracownik recepcji?

Większość osób swoją przygodę z pracą w hotelu zaczyna właśnie od recepcji. By dostać się na stanowisko recepcjonisty bądź recepcjonistki, nie trzeba mieć żadnego konkretnego wykształcenia czy doświadczenia w branży. Wystarczy dobra znajomość języka angielskiego. Absolwenci techników hotelarskich oraz osoby, które pracowały już wcześniej w hotelu, z pewnością mają większe szanse na angaż. Nie oznacza to jednak, że bez tego ani rusz.

Praca na recepcji to przede wszystkim obsługa gości. To recepcjoniści są twarzami hotelu i to oni odbierają telefony od osób zainteresowanych pobytem, oni odpowiadają na pytania od klientów i oni muszą radzić sobie z potencjalnymi skargami. A zatem to od ich ogłady, nastawienia i podejścia w dużej mierze zależy to, jak zostanie ocenione dane miejsce i czy goście będą chcieli tam wracać. Dlatego też w pracy recepcjonisty najważniejsze są zdolności interpersonalne, nienaganny wygląd i wysoka kultura osobista.

Zobacz też:  Najlepiej płatne zawody w Polsce – ranking dobrze opłacanych stanowisk

Oczywiście uśmiechanie się i odpowiadanie na pytania to nie wszystko. Zadaniem recepcjonistów jest także przyjmowanie rezerwacji, witanie, meldowanie i wymeldowywanie gości, szybkie reagowanie na ich uwagi oraz rozwiązywanie problemów lub zgłaszanie ich do odpowiednich działów.

Decydując się na pracę w recepcji należy pamiętać, że jest to praca w trybie zmianowym i często obejmuje także godziny nocne.

Praca w hotelu – kim jest konsjerż?

Konsjerż to wyjątkowe stanowisko, z którym nie spotkamy się w każdym hotelu czy pensjonacie. Jest ono zarezerwowane tylko dla miejsc luksusowych i gości o odpowiednim statusie. W hotelach 4 i 5 gwiazdkowych konsjerż zajmuje się rozmaitymi zachciankami klientów – załatwia dla nich dobre miejsca w teatrze czy stoliki w obleganych restauracjach. W 2017 roku w Polsce było zaledwie trzydziestu konsjerżów, którzy mogli pochwalić się międzynarodowym znakiem Złotych Kluczy.

W pracy konsjerża liczy się przede wszystkim jego czar i wdzięk, dobre maniery, atrakcyjność fizyczna oraz umiejętność szybkiego załatwiania drobnych spraw – oczywiście zawsze z uśmiechem na twarzy.

Praca w hotelowej restauracji – kucharze, kelnerzy i barmani

Praca w hotelowej restauracji nie różni się wiele od innych miejsc zatrudnienia w gastronomii. Kucharze, pomoce kuchenne, kelnerzy, kelnerki i barmani w hotelu muszą być jedynie dodatkowo przygotowani na pracę w systemie zmianowym, gdyż restauracje hotelowe wydają zarówno śniadania, jak i obiady oraz kolacje do późnych godzin wieczornych. Bywa, że hotelowy bar jest otwarty nawet przez całą noc.

Praca w hotelu – obowiązki pokojówki

Najniższym w hotelowej hierarchii stanowiskiem jest pokojówka, a więc osoba, która dba o czystość pokoi. Do jej zadań należy mycie i porządkowanie pokoi gości (pod ich nieobecność), wymiana pościeli i ręczników, a także sprzątanie po ich wyjeździe i przygotowywanie pomieszczeń do przyjęcia nowych osób. Panie sprzątające w hotelach zobowiązane są do noszenia specjalnych uniformów i butów na płaskiej podeszwie oraz do spinania włosów.

Zobacz też:  Rozwiązanie umowy o pracę za porozumieniem stron - porady co warto wiedzieć

Praca pokojówki nie należy do najlżejszych, nie przynosi też zbyt dużych profitów. Jej głównym atutem jest jednak to, że od kandydatek nie wymaga się żadnego doświadczenia w pracy i można ją podjąć w dowolnym wieku i z dowolnym wykształceniem.

Praca w hotelarstwie – pozostałe stanowiska

Lista pracowników hotelu nie kończy się na osobach odpowiedzialnych za recepcję, wyżywienie i sprzątanie. W zależności od profilu, w hotelach spotkać możemy także krupierów, ratowników, masażystów i animatorów. Każdy hotel posiada także grono pracowników technicznych oraz grupę managerów, kierowników i – oczywiście – dyrektora hotelu.

Praca w hotelu – zarobki na poszczególnych stanowiskach

Jeśli chodzi o zarobki na opisanych wyżej stanowiskach, w Polsce nie są one szczególnie wysokie. Dopiero managerowie i dyrektorzy luksusowych sieci hoteli mogą pochwalić się zarobkami powyżej 10 tysięcy złotych miesięcznie. Najwięcej zarabiają ci z województwa mazowieckiego, najmniej – hotelarze z Podkarpacia. Dlatego wiele osób, które chcą zarobić w tej branży, decyduje się na pracę w hotelach za granicą. Jak wynika z badań, w Polsce średnie zarobki w hotelach w 2021 roku na opisanych stanowiskach prezentowały się następująco:

  • recepcjonista/recepcjonistka – od 2200 do 3100 złotych netto;
  • konsjerż (concierge) – od 2400 do 3400 złotych netto;
  • kucharz – od 3000 do 6000 złotych netto;
  • barman – od 2100 do 3200 złotych netto;
  • kelner – od 1900 do 2600 złotych netto;
  • pokojówka – od 1900 do 2400 złotych netto.

Poza wynagrodzeniem wypłacanym przez pracodawcę dodatkowym źródłem dochodu wyżej wymienionych osób są zwykle napiwki od gości. Dodatkowym atutem w większości polskich hoteli jest także to, że pracownicy mogą liczyć na umowę o pracę.


Marcin Szymański

Specjalista w branży HR, poza pracą interesuje się socjologią. Zajmuje go struktura zatrudnienia w Polsce oraz motywacje pracowników do wybrania danej ścieżki zawodowej.

Opublikuj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *