Jak zostać dietetykiem i nie zwariować?

Z roku na rok rośnie zapotrzebowanie na dietetyków – nie tylko z uwagi na coraz większą liczbę walczących z nadwagą i otyłością, ale również rosnącą liczbę sportowców i osób świadomie dbających o swoją dietę. Zobacz jak zostać dietetykiem.

Bez cienia wątpliwości zawód dietetyka ma przed sobą przyszłość. Jak grzyby po deszczu rosną w naszym kraju siłownie i fitness cluby, a z drugiej strony szybkie tempo życia, jedzenie na mieście i siedzący tryb życia prowadzą do tego, że sposób, w jaki się żywimy, pozostawia wiele do życzenia. Więc jak zostać dietetykiem? Z czym wiąże się jego praca? Czy niezbędne będzie ukończenie studiów?

Z czym wiąże się praca dietetyka?

Przeglądając internet, nietrudno natknąć się na rekomendację konkretnego dietetyka, trenera fitness, który układa dietę, czy kursu dietetyki, który pomaga w zdobyciu tego uprawnionego zawodu. I choć w mediach społecznościowych tę specjalność wiąże się głównie z osiąganymi rezultatami, to trzeba mieć na uwadze, że za stoi za nimi ciężka praca – w tym mnóstwo obliczeń. Ułożenie planu żywieniowego przypomina bardziej równania matematyczne niż pisanie przepisów na ulubione dania. Należy zsumować kalorie i uwzględnić rozkład mikro- i makroskładników – i wszystko dopasować pod potrzeby klienta.

Dobry dietetyk musi uwzględnić również upodobania kulinarne swojego klienta, stan jego zdrowia, anatomię, a także na bieżąco aktualizować wytyczne, uwzględniając osiągane postępy. Nie jest to więc takie proste, szczególnie dla osób, które dopiero stawiają swoje pierwsze kroki w dietetycznym świecie. Czego dokładnie warto się nauczyć i jakie są wymagania formalne?

Zobacz też:  Jak zostać jubilerem? Złotnik-jubiler to zawód, który oferuje masę satysfakcji, własnoręcznie stworzysz prawdziwe cuda

Jako dietetyk warto mieć wiedzę na temat diety ketogenicznej, która daje niesamowite efekty. Więcej informacji tutaj: https://ketomierz.pl/dieta-ketogeniczna-efekty

Jak zostać dietetykiem – wykształcenie?

Jeśli zastanawiasz się nad kwalifikacjami, które będziesz musiał zdobyć, aby móc zostać dietetykiem, to mamy dla ciebie dobre wiadomości. Aby rozpocząć pracę w zawodzie niekoniecznie będzie Ci niezbędny dyplom, poświadczający ukończenie studiów z dietetyki. Choć oczywiście takowe istnieją – zarówno licencjackie, jak i magisterskie – i bez wątpienia mogą być najlepszą metodą na zdobycie kompleksowej wiedzy z zakresu żywienia oraz konstruowania diet czy nawet dietoterapii. To kierunek interdyscyplinarny, łączący medycynę, technologię żywności i coraz częściej psychologię. To jednak niejedyna droga.

Dietetyk bez licencjatu? Tak, to możliwe

Wcale nie potrzebny ci tytuł licencjata czy magistra, aby móc wykonywać zawód dietetyka. Kierunek ten coraz częściej pojawia się w ofercie szkół policealnych i cieszy się rosnącym powodzeniem. W ciągu dwóch semestrów, w trybie weekendowym można poznać technologię żywności i żywienia, fizjologię i zasady układania diety, co pozwala na podjęcie pracy w zawodzie, a nawet otwarcie własnej poradni. Tak więc studia na kierunku dietetyka nie są niezbędne, aby uzyskać tytuł dietetyka. Jednak osoby, które ich nie ukończyły, są zachęcane do samodzielnego poszerzania wiedzy. Czy jednak można uzyskać specjalność dietetyka jeszcze prościej?

Tytuł dietetyka bez wychodzenia z domu?

Zajęcia i szkolenia przez internet zdobywają popularność w praktycznie każdej dziedzinie naszego życia i oczywiście nie inaczej jest w przypadku dietetyki. Przez internet można nie tylko poszerzyć już posiadane kwalifikacje i zdobyć cenną wiedzę, ale również zdobyć tytuł zawodowego dietetyka. Wystarczy znaleźć placówkę, która realizuje kursy z zakresu dietetyki, aby po ich zakończeniu móc w zgodzie z prawem rozpocząć pracę w zawodzie. Oczywiście, pozostaje kwestia renomy danego ośrodka i tego, jak będą postrzegać Cię przyszli pracodawcy, ale oficjalnie możesz rozpocząć swoją karierę w zawodzie. Gdzie wówczas szukać pracy?

Zobacz też:  Jak zostać oficerem? Możesz wykorzystać potencjał i zostać podoficerem lub oficerem odpowiednio kierując swoją karierą

Praca po dietetyce – co i gdzie możesz robić?

Osoba posiadająca zawód dietetyka niekoniecznie musi bezpośrednio zajmować się prowadzeniem osób z zaburzeniami odżywania, sportowcami czy zmagającymi się z nadwagą, chociaż bez wątpienia to najczęstsze miejsce pracy osób z takimi kompetencjami. Zakresem jego działania może być poradnictwo dietetyczne, praca w firmach cateringowych, a nawet placówkach edukacyjnych (jeśli np. wyposażone są w stołówkę). Wiele osób decyduje się na otworzenie własnej działalności i świadczenia usług bezpośrednio swoim klientom, zamiast szukać pracy w jakiejś instytucji czy poradni. A jak wygląda sprawa z zarobkami dietetyka?

Dietetyk kliniczny i sportowy – kim są?

Podczas nauki przyszły dietetyk powinien zdecydować się jaką specjalizacją chce się zajmować. Dietetyk sportowy ma do czynienia głównie ze sportowcami, którzy, aby osiągać zakładane cele, muszą się prawidłowo odżywiać. Doświadczenie i wysokie kompetencje w tej specjalizacji są bardzo wysoko cenione na rynku pracy. Dietetyk kliniczny natomiast to specjalista zajmujący się żywieniem osób chorych. Jego zadaniem jest dopasowanie diety tak, aby uzupełniać niedobory oraz pomagać w łagodzeniu objawów dolegliwości, na jaką uskarżają się jego klienci.

Czy osoba pracująca jako dietetyk dobrze zarabia?

Oczywiście najwięcej będzie zależało od gałęzi, jakiej się poświęcisz i gabinetu, w jakim podejmiesz pracę. Dietetycy z pierwszych stron gazet, którzy zajmują się ludźmi sławnymi oraz układają diety dla najzamożniejszych, mogą pochwalić się wynagrodzeniami liczonymi w dziesiątkach tysięcy złotych, podczas gdy początkujący dietetyk w niewielkiej gastronomii zarobi niewiele ponad najniższą płacę. Jak więc nietrudno zauważyć, rozpiętość jest dość spora i porady dietetyka mogą być bardzo różnie wyceniane. Czy zatem zdobycie tego zawodu jest wysiłkiem, na który trudno się zdobyć?

Czy warto zostać dietetykiem?

Oceniając perspektywy, jakie rysują się przed dietetykami, można śmiało powiedzieć, że jest to zawód przyszłości. Dietetyk to specjalista, który już dzisiaj nie narzeka na brak zainteresowania swoimi usługami, a najprawdopodobniej w przyszłości będzie jeszcze więcej osób potrzebujących jego pomocy. W dodatku już dzisiaj można liczyć na całkiem niezłe zarobki, a sama praca jest przyjemna, rozwojowa i nieszablonowa. Jeśli więc interesują cię tematy związane z żywieniem człowieka, uprawianiem sportu, wartościami energetycznymi produktów i chcesz pomagać innym, to prawdopodobnie jest to wybór dla ciebie!

Zobacz też:  Praca w hotelu - stanowiska i zarobki w branży hotelarskiej w Polsce

Maja Stasiak

Pracuje jako doradca zawodowy i działa w celu aktywizacji bezrobotnych. Uważa swoją pracę za dynamiczną i wymagającą ciągłego dokształcania, ponieważ wciąż powstają nowe zawody.

Opublikuj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.